SZAKMÁK

Szakács (Koch-Köchin)

 

A bérezések poziciónként illetve tartományonként eltérőek lehetnek.

 

Szakács (Koch-Köchin)1300-1800 euró

 

A legtöbb hotelben a szakácsok Zimmerstunde-vel dolgoznak, azaz osztott műszakban.

A munkakezdés ideje nagyban függ a beosztástól, ha valaki reggeliztető szakács, az már elkezdi a műszakját reggel 6-kor, ha pedig más szerepet tölt be, akkor a munkakezdés általában 8-9 től délután 2-3-ig és este 5-6-ra megy vissza 9-ig.

 

Ahány hotel, annyi szokás, de betartják a hotelek a 9 órás munkaidőt.

 

Főbb feladatai közé tartozik:

  • a felhasználásra kerülő élelmiszereket a raktárból kivételezi, a fogyóban lévő alapanyagokat jelenti, megrendeli-megrendelteti
  • a nyersanyagokat előkészíti,majd a konyha elvárásai szerint elkészíti az ételt
  • az elkészített ételeket tálalásig készen tartja,tálalja és dísziti
  • betartja a munkaköri leírásban szereplő szabályokat

Fontos a higiénia, így állandóan tisztán kell tartani a munakhelyét, gépeket, berendezéseket illetve a kézi szerszámokat.

 


 

Szobalány / szobafiú (Stubenmädchen / Stubenbursch)

 

A bérezések tartományonként eltérhetnek.

 

Szobalány / szobafiú (Stubenmädchen / Stubenbursch)1200-1400 euró +borravaló

 

Talán nekik van a munkaidő szempontjából a legjobb dolguk, mert nem vendéglátós időbeosztás szerint dolgoznak.

 

A munkakezdés 6-7 óra között van, legfeljebb délután 5-ig.

 

Főbb feladatai közé tartozik:

  • A szobalány azokat a feladatokat látja el,amivel a szobaasszony megbízza,szobák takarítása,a bútorok tisztán tartását és a szobához tartozó fürdőszobák rendberakását teszi ki
  • a szobalánynak egyéb teendői is vannak, kiviszi a szemetet és rendszeresen üríti a szobákban is, textilcserét végez (ágynemű, törölköző), alkalmanként feltölti a minibárt
  • ha a szoba takarítása közben talál valamit (nyaklánc, irat, gyűrű) azt kötelező leadni a portán
  • a szobalány időnként találkozik a vendégekkel, ezért kötelező az udvarias, tisztelettudó magatartás és emelett segítőkésznek is kell lenni, ha a vendégnek van valami kívánsága vagy ha eltévedt, keres valamit
  • a munkájuk során különböző vegyszerekkel dolgoznak, de nem sok különbség van az otthon takarítása közben használt tisztítószerekhez képest
  • legtöbbször a műszak megkezdése előtt van egy megbeszélésük a napi teendőkről, itt adja ki a szobaasszony a feladatot, hogy ki/hol/mit fog csinálni a nap folyamán.


Pincér (Kellner / Kellnerin)


bérezés tartományonként, pozíciónként eltérhet.

Pincér (Kellner / Kellnerin)1200-1700 euró +borravaló

A legtöbb hotelben a pincérek Zimmerstunde-vel dolgoznak, azaz osztott műszakban.
A munkakezdés ideje, ha valaki reggeliztető pincér kb. 7 óra, egészen délig, ami után kiveheti a délutáni pihenőjét, míg mások egymás után jönnek 8-9-10 órára kora délutánig.

Főbb feladatai közé tartozik:
  • a pincér a vendéglátó egységben értékesítési és szolgáltatási feladatot lát el
  • előkészíti a munkaterületet, gondoskodik az értékesítéshez szükséges gépek, berendezések és felszerelések előkészítéséről
  • a felszolgálásra kerülő árukat a szakmai előírásoknak megfelelően előkészíti
  • fogadja a vendégeket, a megrendelt, illetve ajánlott ételeket és italokat felszolgálja
  • a felszolgáláshoz tartozó különböző szolgáltatásokat nyújt a vendégeknek
  • a munkáját önállóan vagy munkatársakkal együtt irányítással vagy irányítás nélkül végzi
  • betartja a szakmájára vonatkozó szakmai előírásokat

 



Konyhai kisegítő (Küchenhilfe)

 

A bérezések tartományonként eltérhetnek.

 

Konyhai kisegítő (Küchenhilfe)1200-1500 euró

 

A legtöbb konyhai kisegítő a szállodákban osztott, illetve délutános műszakban dolgozik. Ha osztott műszakba van beosztva, akkor a munkakezdés általában 8-9 órakor van, ha pedig délutános, akkor a munkakezdés 12-13 óra.

 

Főbb feladatai közé tartozik:

  • konyhafőnök közvetlen irányítása es felelőssége mellett, a megfelelő adagszámban, alkalommal, a higiéniás előírások betartásával az ételek előkészítése és felszolgálása
  • a szakács munkájának segítése, kiegészítése
  • munkaterület a konyha és a hozzaátartózó helyiségek
  • előkészíti a a munkához szükséges helyiségeket, gépeket, berendezéseket, eszközöket, kézi szerszámokat, anyagokat, gondoskodik a tisztántartásukról
  • fenntartja a konyha rendjét, takarít
  • az ételek megfelelő előkészítése a nyers és feldolgozott élelmiszerekből (mosás, pucolás, aprítás)

 




Mosogató (Abwäscher)


A bérezés tartományonként eltérhet.

Mosogató (Abwäscher)1200-1500 euró

A munkabeosztás áltálabán osztott vagy délutános műszak. Az osztott műszak 8-9 óra között kezdődik délután 2-3-ig, utána jön pár óra szünet és az esti műszak 5-6 óra felé kezdődik újból kb. este 9-10-ig. A délutános munkakezdet általában dél es 1 óra tájt kezdődik.

A mosogató főbb feladatai:

 

  • fekete mosogatás: azok az eszközök amelyeket főzés során használnak (üzemi edények, fazék, serpenyő, tepsi, stb.)
  • fehér mosogatás: azok az eszközök amelyeket nem főzésre használnak (tányérok, evőeszközök, poharak stb.)
  • Ausztriában szinte mindenhol géppel történő fehér mosogatás van. A gépbe berakodni és kirakodni kell. A mosogatógépek többsége meg is szárítja az edényt.
  • a főzéshez használatos eszközök előkészítése (serpenyő, tepsi, lábas, fazék, merőkanál)
  • az étkezéshez szükséges eszközök előkészítése (tányérok, csészék, evőeszközök)
  • a munkaterület tisztántartása (mosogatómedencék kitisztítása, fertőtlenítése), illetve a mosogató gépet is ki kell tisztítani napjában többször.
  • a nap végén felmosás, szemétkihordás a munkaterület tisztává varázsolása

 



Kozmetikus / masszőr (Kosmetiker/in, Masseur/in)

 

A bérezés tartományonként eltérhet.

 

Kozmetikus / masszőr (Kosmetiker/in, Masseur/in)1400-1800 euró

 

A kozmetikusok munkaideje nagyon bartságos, 8-9-től délután 5-6-ig vagy pedig osztott műszakban, de ez nem olyan sűrűn fordul elő, ez attól függ, hogy van a vendégeknek időpontja.

 

Főbb feladatok:

 

Kozmetikus

  • kezelésekről és bőrápolásról,testápolásról, tanácsadást végez

  • kozmetikai kezelésekkel és make-up alkalmazásával szebb és ápoltabbá teszi a bőrt

  • higiéniai előirásoknak és esztétikai szempontoknak megfelelően előkészíti a munkaterület kezelését

  • a kezelésekhez alkamazni kívánt berendezések és anyagok használatra való előkészítése

  • a használt eszközök műszaki állapotának ellenőrzése karbantartása,használat utáni tisztítása, fertőtlenítése

  • a vendég igényeinek és bőrtípúsának megfelelő kezelések elvégzése,különböző eljárások alkalmazásával

  • különféle kozmetikau szolgáltatások nyújtása(pl.masszázs,arcmasszázs,zavaró testszőrzet eltávolítása, sminkelés

  • megfelelő anyagok ismeretével és felhasználásával különféle kozmetikumok készítése a vendég számára

  • szakmai tanácsadás a kozmeztikai készítmények hatásáról, szakszerű alkalmazásáról

  • kozmetikai készítmények éréesítése az otthoni szépségápolás elősegítésére

 

Masszőr

  • izmok lazítása

  • fájdalmak csökkentése

  • a szervek müködésének és az életfunkciók befolyásolása érdekében különböző masszírozási technikák alkalmazása

  • az izmok helyzetének és állapotának tapintással való érzékelése

  • masszírozások következtében beálló változások felismerése

  • finom ujjmozdulatok használata

  • az egész napos masszírozáshoz erős kézre és csuklóra van szükség

  • kiváló állóképességre van szükség

 


 

Karbantartó

 

A bérezése tartományonként eltérhet

 

Karbantartó1300-1500 euró

 

A házmesterek a munkájukat a hotelekben 7-8 órakor kezdődik délutánig 5-6-ig.

Előny, ha rendelkezik egy villanyszerelői vagy szobafestő-mázoló végzettséggel, de a legfőbb tulajdonságai közé kell, hogy tartozzon az ezermesterség.

 

Főbb feladatai:

  • A hotel környékének tisztántartása

  • a hotel körüli teendők elvégzése

  • az elromlott műszerek-tárgyak megjavítása

  • fahasogatás, fabehordás

  • kazán kezelése

  • télen a hotelhez tartozó terület lesózása, hómentesítése

  • fűnyírás

  • a hotelhez tartozó gépkocsiknak a tisztántartása, üzemanyag szint ellenőrzése

  • bútorok összeszerelése

  • esetenként besegíteni a mosogatásba

  • alkalmanként állatok körüli teendők


 

Recepciós

 

A bérezés tartományonként eltérhet.

 

Recepciós1400-2000 euró

 

A munkabeosztás nagyban függ a hotelnek a minősítésétől.

Van délelőttös, délutáni, esti illetve osztott műszak.

 

 

Főbb feladatai:

  • vendégeket fogad, regisztrál
  • kiadja a szobákat
  • tájékoztatja a vendégeket a szállodai szolgáltatásokról
  • szobafoglalásokat intéz
  • nyilvántartás vezetése a szobák foglalásáról, a szabad szobákról és a szobák kiosztásáról
  • válaszadás a vendégek kéréseire és reklamációira
  • kapcsolat felvétele a házon belüli szolgáltatókkal probléma esetén
  • telefon, email kezelése
  • a távozó vendégek számláinak rendezése